IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бели пари за военни дни, или как Русия се възползва от държавните компании

Москва иска още дивиденти от държавните дружества и „еднократно плащане“ от производителите на торове и въглища

10:37 | 06.01.23 г. 24
Снимка: Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images
Снимка: Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images

Русия планира да изтръгне още пари от някои производители на суровини и държавни компании и да намали разходи извън тези за отбрана, тъй като разходите за инвазията в Украйна не спират да растат, показва правителствена заповед.

Предложенията включват по-високи дивиденти от държавните компании и „еднократно плащане“ от производителите на торове и въглища, показват инструкциите, издадени от министър-председателя Михаил Мишустин в средата на декември.

Документът, копие от който са видели журналисти от Bloomberg, нарича стъпката част от „мобилизация на приходите“. Освен това той нарежда 175 млрд. рубли (2,4 млрд. долара) допълнителни разходи за презаселването на 100 хил. души от Херсон в Русия – очевидно признание, че Кремъл няма големи надежди, че ще си върне украинския регион, който силите му изоставиха през есента само седмици, след като незаконно го анексираха.

Бюджетът на Русия е под все по-голям натиск, докато инвазията на президента Владимир Путин се насочва към втората си година, а икономиката се свива под санкциите от САЩ и Европа. Дивидентите и данъкът върху неочакваната печалба, платени от „Газпром“, вече помогнаха за увеличаване на фискалния излишък в края на миналата година, преди ангажиментите за сериозни разходи през декември вероятно да изпратят бюджета на червено.

Част от допълнителните пари са необходими, за да се покрият разходи, свързани с войната, посочват запознати източници. Засега не е взето решение за размера на дивидентите или еднократното плащане, казват те, тъй като сумата ще зависи от това доколко бюджетът е бил ударен през цялата 2022 г.

Властите ще се опитат да установят дивидентите на над 50% от нетната печалба за държавните компании, когато това е възможно, казват източниците.

Говорител на руското правителство и от финансовото министерство не са отговорили веднага на искането за коментар по време на празниците в страната.

Междувременно руският лидер обеща да „няма ограничения“ на военните разходи за войната, като социалните програми ще останат най-големият единичен бюджетен елемент. В същото време обаче разходите за образование и здравеопазване вече усещат удара.

В заповедта на Мишустин се призовава за „оптимизация“ на бюджетните разходи извън отбраната и сигурността, което трябва да генерира спестявания за поне 150 млрд. рубли.

Нужда от финансиране

Тъй като страната отчита бюджетен дефицит от години, а международните дългови пазари са почти затворени за Русия, все по-неотложно става да се гарантира, че правителството има достъп до финансиране, докато енергийните му постъпления са под натиск.

Финансовото министерство, което миналата година прогнозираше бюджетен дефицит от 0,9% от брутния вътрешен продукт, сега очаква недостигът да бъде 2% както за 2022 г., така и за 2023 г. Общо разходите миналата година са достигнали около 30 трлн. рубли, заяви финансовият министър Антон Силуанов в края на декември, което е с около 27% повече от първоначално планираното.

Силуанов каза, че правителството не планира промени в данъците тази година дори ако бюджетните разходи нараснат, а заповедта на Мишустин очевидно не предлага постоянни налози.

През месеците преди инвазията в края на 2021 г. руските миннодобивни компании, включително производителите на въглища и торове, бяха ударени от увеличение на ставката на данъка върху добива на минерали. Оттогава насам правителството отказа да облекчи бремето, въпреки че санкциите прекъснаха продажбите и наложиха съкращения на производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 06.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

24
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
До: aldy: Не се притеснявай там са си :) Ще бъдат ползвани целево за Украйна. Може дори в момента с тези парички да произвеждат ядрени ракети за Украйна :) 10 на брой ще стигнат от тях поне 2-3 като паднат в Москва и готово .... разбира се ако късия пак се прави на умен и заплашва с ЯО :) Така за всяко действие си има противодействие :))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 3
aldy
преди 1 година
Кво станА със "замразените" активи на РЦБ? Защо не могат и със свещ да ги открият? Липсват над 260 милЯрда. Кой ги е откраднал от крадливите западни ръчички? Нали щяха да ги дават на урките? Май Путин ги изигра по старинен военен образец. Сега не смеят да признаят, че са оцапали калците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 1
филофоб
преди 1 година
Опитах се да почета малко коментарите -е ми не си струва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: baybay11: Оуч, я пак. Как е според българския закон, не е интересно и ще коментираме друг път. Днес темата на дискусията е финансирането на войната в Русия и извънредните, извънпланови и съответно - извънбюджетни трикове на властите да осигуряват свежи пари за тази цел - виж статията. Това достатъчно ли ти е, или ще се включиш в отбора на Тарзан, към когото открай време прилагам специален педагогически подход, взаимстван от помощните училища?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: baybay11 Тиквата... известен форумен дебббил!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 2
baybay11
преди 1 година
До: Tikva007 ''.... Много по-добре е държавата да харчи за приключения и авантюри пари, които е изкарала от бизнес, отколкото от бюджета....'' Оуч, замълчи- написаното от теб е абсолютно невярно, защото парите, които държавата е придобила от бизнес, съгласно българския закон, са част от държавния бюджет...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Tikva007 игнорирай последните коментари в които се опитваш да разводниш темата по твоя си начин и всичките опити да ми преиначиш и манипулираш думите и се върни на първите два... за домашно да ги прочетеш 100 пъти на глас, бавно! И ако до утре не си ги осмислил, просто приеми съдбата си на лузер и *** и не се бутай при нормалните... ние ще ти помогнем да добуташ старост със социалните програми които Държавата предлага!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Сега ти предоставям правото да напишеш още веднъж колко съм тъъъп и да турим точка, че нещо ми доскуча.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: khao: И какви са ти аргументите, че не е вьрно? Че съм тъъъп, или че някакъв мазен тип бил нещо казал за Газпром? Ами ако е казал, че Газпром е частна компания, не е излъгал. Частна е. Всяка публична компания е частна, защото няма държавни акционери. Има държава-акционер, но разликата ще ти дойде много трудна за осмисляне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Tikva007 теб те разбирам много лесно... не си от сложните, ниво общ работник! Сега те уча да разбираш текста от статията, така че мълчи и чети! иначе ще те изгоня от час, тъъъп двойкаджия! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още